top of page

הגדרה

הפרעת קשב וריכוז או  (AtteAttention Deficit and Hyperactivity Disorder ) ADHD היא הפרעה בקשב על בסיס אורגני, המקשה להתרכז בגירוי אחד בלבד תוך התעלמות מהגירויים הנמצאים מסביב. תלמיד עם הפרעת קשב מתקשה לבודד גירוי אחד ולהתייחס אליו בלבד, והוא מתייחס בו זמנית לגירויים רבים ולעיתים אינו יכול כלל להתייחס לגירוי או לנושא עיקרי תוך התעלמות מהגירויים האחרים.

הפרעת הקשב מקשה על התלמיד לשבת לאורך זמן בגן או בכיתה ולהקשיב לגננת או למורה וכן לבצע כל פעילות חד-גונית ומונוטונית הדורשת את הקשב שלו לאורך זמן. הפרעת הקשב משפיעה על כל תחומי החיים: משפחה, חברה, לימודים ועבודה. היא מתבטאת באופן שונה אצל תלמידים שונים בהתאם ליתר תכונותיהם, יכולותיהם וקשייהם, ומושפעת מהסביבה המקיפה אותם ומהחוויות שצברו במהלך חייהם. ההפרעה היא רבת ממדים, ובמקרים שההורים מזהים קושי בתפקוד, ניתן לבחון, תוך היוועצות עם הצוות החינוכי, פנייה לאבחון לצורך זיהוי והתאמה של מענה יעיל. יש לציין שיש ילדים שגירוי ממקד כמו טלוויזיה או מסך מחשב מאפשרים להם להיות מרוכזים לאורך זמן למרות הפרעת הקשב.

תחלואה נלווית- חלק מהתלמידים יכולים לפתח הפרעות רגשיות או התנהגותיות ובמקרים חריגים אף הפרעות נפשיות כמו דיכאון, חרדה ועוד. הפרעות אלו נוצרות על רקע תחושת הכישלון שחווים התלמידים שאינם מצליחים, למרות כל מאמציהם, לתפקד בצורה סבירה. נוסף על כך ישנם הפרעות וקשיים נוספים שמאפייניהם מזכירים סימפטומים של ADHD, כגון ליקויי למידה, הפרעות שינה, הפרעת דחק פוסט-טראומתית (PTSD) ועוד.

לפרטים נוספים ראו הגדר הגדרה ( במדריך לאבחון הפרעות DsmSM )

הגורמים שאבחנתם קבילה בוועדות מתוקף חוק החינוך המיוחד עבור ילדים עם הפרעת קשב וריכוז AD(H)D  הם:

פסיכולוג מומחה / רופא מומחה בנוירולוגיה של הילד ובהתפתחות הילד / רופא  מומחה בפסיכיאטריה של ילדים ונוער / רופא ילדים עם ניסיון עבודה של 3 שנים לפחות במכון מוכר להתפתחות הילד.

אבחון של הפרעות קשב וריכוז מבוסס על הערכה פסיכולוגית ונוירולוגית. אין בדיקת מעבדה כמו בדיקת דם שנותנת תשובה חד משמעית אם לילד יש או אין הפרעת קשב וריכוז.

לכן כדי שלאבחנה יהיה תוקף חזק יותר יש מספק שלבים:

1. מילוי שאלונים: חשוב לאסוף מידע על תפקודו של הילד בסביבותיו השונות (בבית, בגן או בבית הספר, בחוגים...) 
חשוב שהמידע יתקבל ממקורות שונים: מהילד עצמו ובנוסף דיווח של ההורים ושל הצוות המטפל. 
חשוב שאיסוף המידע ייעשה באמצעות כלים שונים: ראיונות, תצפיות, שאלונים, מבחני נייר ועיפרון ומבחנים ממוחשבים.

ההחלטה אם לילד יש הפרעת קשב וריכוז מתקבלת על ידי המאבחן על סמך שקלול המידע המתקבל מדיווח של ההורים ושל הצוות המטפל ביחס לתפקודו ובדיקה של הילד.

2. בדיקה של הילד: הבדיקה כוללת הערכה של תפקודו ובו זמנית גם שלילה של גורמים אחרים שיכולים להיות הגורם לקשיים (לדוגמה: בעיות ראייה, בעיות שמיעה, קשיים רגשיים, חרדה, חוסר שינה). נוסף על כך כוללת הבדיקה גם בדיקה נוירולוגית ו/או פסיכיאטרית (בדיקת רפלקסים, בדיקת שיווי משקל, ובדיקות נוספות). 

קיימים שני סוגים של מבחנים שבאמצעותם ניתן להעריך את תפקודו של הילד מבחינת יכולות הקשב והריכוז: מבחני נייר ועיפרון ומבחנים ממוחשבים.
מבחני נייר ועפרון- במבחנים אלו בודקים התנהגויות של הילד הקשורות למאפיינים של הפרעת קשב, למשל: עד כמה הילד יכול להתמיד במשימה פשוטה, טכנית במהותה, בלי שדעתו מוסחת ובלי שהוא עושה שגיאות רבות. לדוגמה: לאתר סימן מסוים מתוך דף מלא סימנים שונים. מבחנים אחרים בודקים את היכולת של הילד להתמקד בגירויים שמיעתיים (למשל: לחזור אחרי ספרות ברצף).

אם במבחנים אלה נצפות התנהגויות של אימפולסיביות (תגובה מהירה מדי ושגויה), חוסר שימת לב לטעויות, השמטה של מידע ועוד, מתעורר חשד לבעיית קשב.

מבחנים ממוחשבים: המבחנים הממוחשבים משמשים כלי נוסף כדי להשלים את התמונה ולקבוע אם החשד שעלה בתצפיות, בשאלונים ובמבחני הנייר והעיפרון, אכן מתממש ומדובר בהפרעת קשב. למבחנים אלה יש בדרך כלל תוקף יותר גדול. למידע אודות מבחנים ממוחשבים הנמצאים בשימוש בקרב מאבחנים, היכנסו לקישור: מבחנים  ממוחשבים לזיהוי הפרעות קשב וריכוז.

אבחונים נפוצים להפרעת קשב וריכוז

שאלון קונרס המקוצר (CPT) - מהסקאלות המקובלות והנפוצות בארץ. השאלון כולל 10 שאלות וניתן למילוי להורים ולמורים. הוא נמצא בשימוש נרחב אצל פסיכיאטרים, נוירולוגים ופסיכולוגים. יתרונו בהיותו קצר וקל למילוי, ובכך שהוא מאפשר פרספקטיבה גם על הנעשה בבית הספר ולא רק בבית. חסרונו בכך שהוא סובייקטיבי ומתמקד בהתנהגות הנצפית, כלומר בחלק ההיפראקטיבי הבולט לעין, ופחות בקשב, משום שאת הפגיעה בקשב קשה לראות מהצד. 

שאלון קונרס המלא, שאלון CBCL)  Child Behavior Checklist ) ועוד –שאלונים חשובים משום היותם מקיפים יותר ומאפשרים עריכת פרופיל פסיכולוגי מקיף ומלא יותר של הילד. חסרונם בכך שהם מייגעים, ומשום כך ההיענות למילויים לא תמיד מלאה. 

מבחן התפקוד המתמשך (CPT -  (Continuos Performance Test- מבחן המאפשר הערכה אובייקטיבית ומעריך את רכיב הקשב. במבחן זה

בודקים ישירות את הילד ואת יכולתו להתמודד עם מטלה חד-גונית ומשעממת יחסית לאורך זמן. דוגמה ל-CPT הנמצא בשימוש בארץ הוא מבחןT.O.V.A   (Test of Variables of Attention), בדיקה ממוחשבת המבוססת על ניתוח התגובה לגירוי. הבדיקה מודדת את המהירות והדיוק של עיבוד המידע שעושה הילד, באמצעות השוואת התוצאות לנורמות המאפיינות ילדים בגיל זה.

בדיקת ה- T.O.V.A מאפשרת גם הערכה של יעילות הטיפול התרופתי ברמת דיוק של 95%.

קישורים חשובים בנושא:

מידע מתוך פורטל הורים בנושא תמיכות וזכויות לתלמידים עם הפרעות קשב וריכוז

לקויות למידה והפרעות קשב- מתוך אתר כל זכות

עוגן פורטל לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז בישראל

הנחיות לטיפול בתלמידים עם לקויות למידה והפרעות קשב מתוך אתר שפי"נט

מידע להורים מתוך אתר שפי"נט

"לגעת מבעד לשריון" משה"ח שיח בין עולמו הפנימי של לתמיד בעל הפרעת קשה וריכוז

adhd
bottom of page